Onze droom voor Marsdijk
Een plek van ontmoeting en verbondenheid
Een plek die mensen verbindt door maatschappelijke, sociale, culturele en zingevende activiteiten.
Your browser does not support HTML5 video.
De Opstandingskerk in Marsdijk, vlak naast het winkelcentrum, is al lang een plek van verbinding, verdieping, aandacht en groei. Maar door een noodzakelijke reorganisatie kan de Protestantse Kerk Assen dit gebouw niet langer zelfstandig handhaven. Zou het niet mooi zijn wanneer dit gebouw behouden kan worden voor de wijk en het een bruisend centrum wordt waar bewoners terechtkunnen, waar eenzaamheid doorbroken wordt en mensen tot hun recht komen? Een consortium van verschillende organisaties wil hieraan graag vormgeven.
In Assen-Oost ontwikkelde Assen Bloeit in korte tijd een succesvol buurtcentrum. Ook elders wil Assen Bloeit deze formule ten goede laten komen aan de stad en haar bewoners. Activiteiten Marsdijk is al vijf jaar actief in de wijk om gedurende het gehele jaar activiteiten en workshops aan te bieden voor jong en oud. Voor bestaande en nieuwe activiteiten zoekt Activiteiten Marsdijk een ruimere, centrale plek. Diaconie Protestantse Kerk Assen In Marsdijk wil de kerk op een andere manier dan voorheen aanwezig blijven om gestalte te geven aan ontmoeting en omzien naar elkaar. De welzijnsorganisatie Vaart Welzijn van de gemeente Assen zoekt een centraal gelegen uitvalsbasis om bewoners van dienst te zijn en invulling te geven aan het programma Sociale Stad Assen. Pinkstergemeente De Ontmoeting , al jaren gebruiker van de Opstandingskerk, wil graag haar steentje bijdragen aan een initiatief dat aanhaakt bij christen-zijn in de maatschappij.
Leninggevers en donateurs gezocht
Om de droom van een plek van contact en verbinding te realiseren, moet de Opstandingskerk aangekocht worden door het consortium. We verwachten steun van de gemeente Assen en er is bereidheid van de diaconie van Protestantse Kerk Assen om een deel te financieren. Vaart Welzijn, Activiteiten Marsdijk en de Pinstergemeente willen meedoen als partner en huurder. Maar dat is niet genoeg. Om het gebouw te kunnen kopen en de organisatie op te zetten is meer nodig. Om het te kunnen transformeren tot een centrum voor en door de wijk is de hulp van vele leninggevers en donateurs nodig. Doet u mee? In Assen-Oost is het eerder gelukt om van de Open Hof een presentieplek te maken dankzij bijdragen van gemeenteleden en wijkgenoten die bereid waren te doneren of een lening te verstrekken. Door deze inspanning heeft het gebouw een blijvende functie in de wijk gekregen. Het plan voor de Opstandingskerk hopen we mede te financieren met een bedrag van in totaal 500.000 euro verstrekt door particulieren en bedrijven. In kleine of grote porties, als lening of als gift, alle bijdragen zijn welkom. Een spannend avontuur, zeker ook omdat vóór 1 maart duidelijk moet zijn of er voldoende toezeggingen zijn om een serieus bod te kunnen doen.
Bent u bereid om bij te dragen door middel van een lening of een gift?
Samen met de notaris wordt een solide constructie opgezet met twee stichtingen. Eén stichting koopt het gebouw en wordt verantwoordelijk voor het onderhoud en de activiteiten. De andere vertegenwoordigt de leninggevers en krijgt hypotheekrecht namens hen, naast eventuele banken en andere financiers. Om een idee te geven: de leningen voor de Open Hof hebben een looptijd van 15 jaar, met de eerste vijf jaar aflossingsvrij en daarna aflossing in tien jaar, tenzij anders afgesproken. Overweegt u een schenking/gift voor dit project? Weet dan dat de stichting een ANBI-statuszal aanvragen die u belastingvoordeel kan opleveren.
Het proces stapsgewijs
Informatie voor leninggevers
Informatie voor donateurs
De stand van toegezegde leningen en donaties op 16-3-2025 is:
€ 442.500
Leningen
€ 20.590
Donaties